Jak žít s partnerkou v depresi: Pomozte sobě i jí

Jak žít s partnerkou v depresi: Pomozte sobě i jí

Člověk, který má depresi, trpí pocity úzkosti a deprivace, cítí se neustále unavený a nedokáže se z ničeho radovat. Ztratil zájem o svět kolem sebe. Jak se s tím vyrovnat, pokud depresí trpí váš partner nebo partnerka?

Začnu radou, která může znít jako klišé, ale je naprostou nutností: člověk trpící klinickou depresí potřebuje okamžitě vyhledat odbornou pomoc. Bohužel spousta psychiatrů jen předepíše pilulku a dál už se o pacienta nezajímá. Proto se ujistěte, že oslovíte odborníka, který vašemu partnerovi či partnerce poskytne takovou pomoc, jakou potřebuje. Sám jsem si prošel několika lety depresí, takže moc dobře vím, o čem mluvím.

Pokud už se váš partner začal léčit, je na dobré cestě – je to však jen začátek. Jak svého partnera můžete podpořit? Komunikujte s ním. Vyslechněte ho a snažte se jeho problémům porozumět. Jeho problémy nezlehčujte. Neříkejte mu, že to přejde a že je to jen o úhlu pohledu. Nevyčítejte mu jeho stav. Musíte pochopit, že je nemocný – svůj stav si nevybral. Když ho budete obviňovat, bude se cítit ještě hůř. Nabízejte mu způsoby rozptýlení, ale nenuťte ho do nich. (Přečtěte si článek o tom, jak zvládnout depresi.)

Život s člověkem v depresi je nesmírně náročný pro obě strany. Proto nesmíte zapomínat ani sami na sebe. To, že se váš svět momentálně točí kolem vašeho partnera a kolem snahy mu pomoci, neznamená, že na vás nezáleží. Je naprosto v pořádku cítit se občas bezmocně a vyčerpaně – není divu, když teď všechno stojí na vás. Máte naprosté právo se na svého partnera v duchu zlobit nebo mít chuť se vším praštit. Máte i právo partnera odmítnout – a nejste kvůli tomu o nic horší člověk. Věnujte se svým koníčkům a sami sobě, nedovolte, aby partnerova deprese strhla i vás. Pravděpodobně zažíváte silně rozporuplné pocity, kdy chcete udělat pro svého partnera to nejlepší, ale zároveň na to už sami nemáte sílu. Vím, jak se cítíte. Napište mi a společně vymyslíme řešení, které pro vás bude nejlepší a pomůže vám celou tu cestu překonat.

Chci poradit.

Dále si můžete přečíst, jak na život s alkoholikem nebo gamblerem, manipulátorem, psychopatem, cholerikem, sobcem či narcisem, hysterkou, tyranem, workoholikem, nevěrníkem, puberťákem nebo zkrátka, jak přežít manželství

Sdílet:

Další články

Pošlete mi zprávu