10 praktických tipů, jak žít a vyhnout se syndromu vyhoření

Najděte balanc a vyhněte se pocitu vyhoření.

Syndromem vyhoření trpí až 20 % všech Čechů. Jedná se o termín skloňovaný zejména u osob, které jsou pod neustálým tlakem kvůli práci valící se na ně ze všech stran. Léčba syndromu vyhoření není jen tak, a proto byste měli jednat hned, když se objeví některý z varovných signálů. Právě na ty jsem se rozhodl v tomto článku zaměřit. Zároveň vám poradím hned několik tipů, jak spokojeně žít a syndromu vyhoření se vyhnout obloukem.

Příznaky syndromu vyhoření aneb když se rozsvítí červená kontrolka

Jste neustále ve stresu, nejste motivovaní a každý den vás doprovází pocit vyčerpání plynoucí z nadměrného pracovního zatížení? V tom případě byste měli zpozornět, protože se ze syndromu vyhoření stává pomalu, ale jistě, váš nevítaný host.

Věnujte pozornost následujícím symptomům pocitu vyhoření:

  • Stresujete se – cítíte nervozitu a v těle vám neustále koluje adrenalin.
  • Jste málo odhodlaní – ztrácíte pozornost a chybí vám motivace nutná k výkonu práce.
  • Neuděláte si čas na jídlo – běžně obědváte za pochodu při práci či chůzi.
  • Málo spíte – ani zdaleka nedosahujete na doporučený počet hodin.
  • Chybí vám energie – pociťujete vyčerpání fyzického i emočního charakteru.
  • Jste v časovém presu – máte neustále pocit, že nic nestíháte.
  • Nejste produktivní – naše efektivita a úspěšnost postupně klesá.
  • Nedopřejete si volno – pracujete v podstatě bez přestávky a dovolené.
  • Nehýbete se – chybí vám pravidelné sportovní aktivity.
  • Povzbuzujete se kofeinem či cukrem – častou konzumací zvyšujete svou návykovost.
  • Trpíte často nemocí – oslabená imunita, bolesti hlavy či žaludku vám nejsou cizí.

Vidíte se v některých z výše zmíněných bodů? Kriticky zhodnoťte, které z nich představují váš největší problém. Vyberte tři a již nyní se zamyslete nad tím, co můžete udělat jinak a lépe.

Fáze syndromu vyhoření – přesvědčte se, jestli nehoříte

  1. Můj plat není adekvátní.
  2. Svou práci nezvládám tak jako dříve.
  3. Mám problém s organizací své pracovní doby.
  4. Jsem úzkostný a cítím neustálý tlak.
  5. Můj organismus selhává.
  6. Nestíhám svou práci.

10 praktických rad, jak se syndromu vyhoření v osobním i pracovním životě vyhnout

1. Snižte své nároky

Každý člověk chybuje, a proto byste od sebe neměli mít příliš vysoké očekávání, kvůli kterému byste byli pod neustálým stresem. Nemusíte být všude a vždy, proto si stanovte priority.

2. Své potřeby stavte na první místo

Čím více budete ostatním pomáhat, tím více si budou připadat bezmocní. Snažte se proto nebýt přehnaně citliví k potřebám druhých lidí a zbavte se pocitu, že jste za všechny a všechno zodpovědní.

3. Začněte používat magické slůvko „ne“

Pokud cítíte, že je toho na vás moc, řekněte ne. Nenechávejte se přetěžovat a soustřeďte se primárně na ty činnosti, které jsou v rámci vaší práce klíčové.

4. Naučte se plánovat

Se svým časem zacházejte rozumně. Práci si rozvrhněte rovnoměrně do celé pracovní doby. Větší úlohy si rozdělte na dílčí etapy a stanovte si pro ně množství času, které u nich strávíte.

5. Odpočívejte

Množství energie, které máte, je omezené, proto se naučte odpočívat, abyste ji pravidelně doplňovali. Během pracovní doby si dělejte přestávky a nežeňte se od jedné činnosti ke druhé.

6. Řekněte si o pomoc

Jste přetížení? Řekněte si o pomoc svým kolegům, kteří mají volnou kapacitu. Zvykněte si na to, že vše sami nevyřešíte. To samé platí i v případě, kdy si nevíte s něčím rady, nebo vám je nabídnuta pomoc. Zajímejte se o názory druhých a stejně tak i návrhy na zlepšení.

7. Zachovejte klid

Práce nepostupuje podle očekávání, nebo jste se dostali do konfliktu? Snažte se zachovat chladnou hlavu. Jedině tak se vám podaří najít rychle řešení daného problému.

8. Buďte otevření

Svá očekávání i cíle sdělte vždy rovnou. Nedělejte ukvapená rozhodnutí. Při komunikaci s klienty a spolupracovníky se vyhněte planým slibům.

9. Dosáhněte rovnováhy

Množství své práce vybalancujte odpovídajícím množstvím odpočinku. Vyhraďte si dostatek času na aktivity, které vám dělají dobře.

10. Naslouchejte svému tělu

Dává vám tělo znamení, že je s ním cokoliv v nepořádku? Neignorujte to. Dopřávejte si dostatek spánku, sportu a zdravého jídla.

Léčba syndromu vyhoření

Klíčový je především postoj každého člověka k samotné práci. Trávíme v ní podstatnou část dne, ale přesto bychom měli být schopni nemyslet na ní ve svém volnu a najít smysl života i v jiných aspektech života. Nikdy bychom neměli zapomínat ani na svou rodinu a přátele. Důležitou roli sehrává také přístup zaměstnavatele, vztahy na pracovišti a charakter samotné práce. Vždy se snažte uvažovat pozitivně a nepropadat sebelítosti.

Pokud jste se dostali do fáze, kdy už si nevíte rady svépomocí, doporučuji vám vyhledat pomoc odborníka, se kterým si můžete o svých problémech popovídat a společnými silami pracovat na jejich odstranění.

Jak pomoci člověku se syndromem vyhoření?

V první řadě mu můžete dát přečíst tento článek, který shrnuje vše podstatné o daném problému. Na téma syndromu vyhoření si můžete přečíst i další článek, který popisuje do hloubky příznaky pocitu vyhoření a shrnuje jednotlivé fáze léčby.

V druhé řadě se vždy zajímejte o hlavní stresory v životě člověka se syndromem vyhoření, dejte mu najevo, že v tom není sám a pomozte mu najít jeho životní priority.

Nezapomeňte, že první konzultaci nabízím zdarma, proto mě neváhejte kontaktovat v případě jakýchkoliv dotazů.

Sdílet:

Další články

Pošlete mi zprávu